STOR FLAGSPÆTTE ...


I Floes Skov ved Uggelhuse (Randers Fjord) havde jeg spottet et RIGTIG godt "spætte-træ" hvor jeg bl.a. fik det gode billede af Han-spætten, men stor var min ærgelse da jeg en dag i foråret 2020 kunne se at den private ejer af skoven havde valgt at fælde det specielle træ og lave det om til flis. Det er ingen hemmelighed at jeg blev svært skuffet over af kommercielle hensyn måtte vige pladsen for det specielle træ! Det syntes jeg IKKE var i orden.

Stor Flagspætte
Hunnen herover har ingen rød nakkeplet, men det har hannen, som er vist på billedet til højre.

Gamle træer er guld værd for mange fugle, og ikke mindst for "spætterne"
Stor Flagspætte - han
Stor Flagspætte - hun
Bestande af stor flagspætte findes over det meste af Europa og i en bred stribe gennem Asien østpå til Stillehavet.

I Danmark er der gjort ynglefund over langt det meste af landet. Arten er særlig talrig i Jægersborg Dyrehave, Gribskov, Rold Skov og Høstemark Skov. Den synes kun at mangle på helt skovløse lokaliteter som f.eks. Anholt og Saltholm.

Den foretrækker blandskov med mange udgåede træer, i hvilke den både finder sin føde og laver sit redehul. Den findes dog også i ren løvskov og nåleskov.

tekstkilde: DOF
Stor flagspætte har, ligesom de andre spætter, nogle særlige tilpasninger til sin specielle levevis. En unik kraniekonstruktion gør, at fuglen ikke får hjernerystelse af at tromme på træstammer. Dette arbejde, kombineret med åbning af grankogler om vinteren, slider så meget på næbbets hornlag, at tre hele næblængder slides op i løbet af et år.

Den er en udpræget standfugl, og dens trommen høres som en af de få lyde i den vinterstille skov. Intensiteten er dog højest i marts-april. tekstkilde: DOF



"når en hobby bliver en passion"




Dansk_Ornitologisk_Forening_databasen
KLIK IND I DATABASEN OG SØG INFORMATION.